Institutionele beleggers komen hard en snel op de crypto-markt en, of je het nu leuk vindt of niet, het lijkt erop dat ze hier blijven.
„Komainu“
Het Japanse topbedrijf voor financiële dienstverlening en bankieren Nomura lanceerde deze week zijn langverwachte Bitcoin-bewaringsservice voor institutionele beleggers, na meer dan twee jaar van ontwikkeling en het wegwerken van wettelijke hindernissen.
De samenwerking met de megabank bestaat uit de cryptofirma’s Ledger en CoinShares, respectievelijk een hardware portemonnee en een beleggingsfonds. De drie werken sinds 2018 aan het project.
De custodian service, „Komainu“ genaamd, zal Bitcoin Billionaire, Ether en andere grootcap-cryptocurrencies ondersteunen. De dienst is gecontroleerd door en voldoet aan de eisen van de U.S. Jersey Financial Services Commission.
Interessant is dat Komainu een Chinees woord is dat „beschermleeuw“ betekent, wat waarschijnlijk aangeeft hoe agressief het Komainu Bitcoin-bewaarderstrio de activa van de klant wil beschermen.
Jean-Marie Mognetti, de medeoprichter en CEO van CoinShares, is hoofd van Komainu. Hij wordt vergezeld door Andrew Morfill van Santander, een Ripple-cliënt, als hoofd van Komainu’s Operations.
Waarom is institutionele bewaring nodig?
De zo genoemde institutionalisering van cryptocurrency wordt door zowel politieke als technische kwesties in de kiem gesmoord. Grote beleggers kopen meestal meer dan een paar miljoen dollar van een investering om het de moeite waard te maken.
Echter, het bovenstaande aspect maakt de beveiliging en opslag van activa tot een primair kenmerk. Aandelen, obligaties en onroerend goed zijn allemaal zeer veilig, maar de markten van de cryptocrisis zijn vrij complex en daarom schrikken investeerders ervoor terug.
Maar diensten zoals Komainu helpen. Met een bank met een grote naam als Nomura, die fondsen van klanten beheert, kunnen miljonairs-investeerders getuigen van de controle van de banken over enorme hoeveelheden digitale activa – waardoor de bezorgdheid over diefstal wordt geëlimineerd.
Pascal Gauthier van Ledger is van mening dat instellingen op zoek zijn naar „compliance en veiligheid als het gaat om de bewaring van digitale activa“. Hij vertelde Reuters dat het gebrek aan veiligheid in digitale activa een scenario creëert waarbij de digitale activa van de instellingen ‚tegen hen worden bewapend‘.
Mognetti vertelde Reuters:
„Wat dit partnerschap heeft benadrukt is de behoefte aan geloofwaardige en solide dienstverleners om deelnemers uit de industrie te ondersteunen. Komainu overbrugt de kloof door financiële expertise en mogelijkheden te bieden aan institutionele klanten om er zeker van te zijn dat hun activa in veilige handen zijn„.
Hij voegde er nog aan toe dat er vier tot vijf maanden voorafgaand aan de aankondigingen van vandaag proefprojecten zijn uitgevoerd met een „klein aantal klanten“. Een belangrijk voordeel, zo beweert Mognetti, is dat Komainu kan worden geïntegreerd met de financiële en technologische erfenis die bij grote bedrijven wordt aangetroffen.
Voldoen aan de BTC-vraag van Japan
Met de ontwikkeling voegt Nomura zich bij Fidelity Investments en Bakkt als institutioneel gerichte bewaardienstverlening. Tot nu toe hebben beide firma’s nog geen grote instroom gezien, waarbij Bakkt sinds de lancering vorig jaar een slechte prestatie heeft geleverd.
Dit is niet Nomura’s eerste tryst met cryptocurrencies. De Japanse bank lanceerde in januari 2020 een crypto-asset benchmark voor Japanse beleggers.
De benchmark, die de NRI/IU Crypto-Asset Index wordt genoemd, bestaat uit Bitcoin en Ether, naast andere grote kapcryptocurrencies. Nomura zit ook in de raad Hedera Hashgraph, naast Google en Deutsche Telekom.
De benchmark trekt informatie die relevant is voor de Japanse cryptocurrencymarkt, zoals gegevens over crypto-yenparen en sluitingswaarden in Tokio-tijd. Het product helpt lokale handelaren en beleggers om de prestaties van hun portefeuille te evalueren ten opzichte van de bredere aandelen- of obligatiemarkt.